Uutiset

19.9.2012Jalokivimessut 28.6.-30.6.2013 Ylämaan JalokivikylässäLue lisää »

spektroliittikide_130x4200.jpgSpektroliitti 

Spektroliitti - Maailman kaunein labradoriittispek_1.jpg

 Ylämaan spektroliitti täyttää tärkeimmät jalokivelle asetetut vaatimukset: kauneuden, kovuuden ja harvinaisuuden. Laajan värivaihtelunsa ja voimakkaiden väriensä ansiosta se on saavuttanut suurta suosiota niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Spektroliitti hiotaan pyöröhionnalla ja kivet kiinnitetään tai upotetaan kulta- ja hopeakoruihin. Kivestä tehdään myös erilaisia koriste- ja tarve-esineitä sekä pöytälevyjä.

spek_2.jpgSpektroliitti on päämineraalina anortosiittikivessä, jota Ylämaalla esiintyy laajoilla alueilla rapakivigraniitin yhteydessä. Anortosiitti kiteytyi kivisulasta noin 1700 miljoonaa vuotta sitten maankuoressa, useiden kilometrien syvyydessä. Kivi on hyvin karkearakeista ja suurimpien spektroliittikiteiden läpimitta saattaa olla useita senttimetrejä. Mineralogisesti spektroliitti on kirjon väreissä loistavaa maasälpää; labradoriittia. Mineraalin nimi juontaa alkunsa Labradorin niemimaalta, jolta kiveä ensi kerran löydettiin 1770-luvulla.spek_3.jpg

Ylämaan labradoriitissa värit ovat poikkeuksellisen voimakkaat. Sen vuoksi kivelle on annettu oma, kiven väriloistoa hyvin kuvaava nimi spektroliitti. Useiden jalokiviasiantuntijoiden mielestä Ylämaan spektroliitti on maailman kauneinta labradoriittia. Se onkin vakiinnuttanut asemansa suosituimpien värillisten jalokivien joukossa ja sitä viedään lähes kaikkialle maailmaan.

spek_4.jpgKoostumukseltaan spektroliitti on anortiitin eli kalsium-maasälvän Ca ja albiitin eli natrium-maasälvän Na seos, jossa kalsium-maasälvän osuus vaihtelee 46- 60 %. Mineraali kuuluu trikliiniseen kivijärjestelmään. Lohkosuuntia on kaksi ja ne ovat miltei kohtisuorassa toisiaan vasten. Tietyllä lohkopinnalla voi havaita plagioklaasi- ryhmän maasälville tyypillistä suoraviivaista viirukkeisuutta, ns. kaksoisviirukkeisuutta. Kiven värileikki näkyy viirukkeista pintaa vasten kohtisuoralla lohkopinnalla.

Spektroliitin kovuus on Mohsin asteikon mukaan 6. Se on kvartsia pehmeämpää mutta kovempaa kuin lasi. Mineraali on optisesti kaksiakselista; optinen luonne on positiivinen ja taitekertoimet vaihtelevat välillä 1.560 - 1.568. Ominaispaino vaihtelee välillä 2.69 - 2.70.

Spektroliitin tumma perusväri johtuu vähäisistä rautapitoisuudesta ja ilmeniittisulkeumista, joita kivessä on määrä-suuntaisina mikroskooppisen pieninä neulamaisina kiteinä. Valon heijastuminen ilmeniittineulasista aiheuttaa pyöröhiotun kiven pintaan kauniin valojuovan, kissansilmäilmiön.

spek_5.jpgSpektroliitin rakenne on hyvin erikoislaatuinen. Kivi on kuin korttipakka, joka koostuu millimetrin sadasosan paksuisista päällekkäisistä kiteistä. Jokaisessa kidelevyssä on niiden yhteenkasvettumispintaa leikkaavina, millimetrin kymmenestuhannesosan paksuisina elektronimikroskoopilla havaittavina kerroksina albiniitti- ja anortiniittirikasta maasälpää. Kerrokset erosivat, suotautuivat, toisistaan kiven hitaan jäähtymisen aikana.

Spektroliitin kiehtovuus perustuu pitkälti sen värien rajattomaan vaihteluun. Kiven pinnassa voi nähdä kaikki kirjon värit: sinistä, vihreää, keltaista sekä oranssin ja punaisen eri sävyjä. Spektroliitin eräs viehättävämpiä ominaisuuksia on värisävyjen vaihtuminen kiveä käännettäessä, kun valon tulosuunta muuttuu. Värileikin, labradorisoinnin aiheuttaa valon heijastuminen edellä kuvaillusta äärimmäisen ohuista kivikerroksista sekä heijastuneiden valoaaltojen interferenssi. Tietty väri, aallonpituusvoimistuu samaan suuntaan etenevien valoaaltojen sammuttaessa toisensa. Näkemäämme väriin vaikuttavat siten valon tulosuunta ja kiven kerrosten paksuus, joka on riippuvainen mineraalin koostumuksesta. Värierot kuvaavat myös kiven koostumusvaihtelua.

Spektroliittia löydettiin Ylämaalta ensi kerran välirauhan aikana 1940- luvun alussa, jolloin rakennettiin Salpalinjaa puolustuslinjaksi itärajalle. Spektroliitin louhinta alkoi taaiseen tahtiin sodan jälkeen 1950- luvulla ja ensimmäinen jalokivihiomo aloitti Ylämaalla vuonna 1973. Kiven louhintaa ja jalostus on jatkuvasti lisääntynyt spektroliitin tultua trunnertuksi ja suosituksi. Tällä hetkellä Ylämaalla on Jalokivikylä, useita jalokivihiomoja sekä kultasepän ja hopeasepän paja. Jalokivikylässä järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa (2. - 4.7.2010) suuret kansainväliset jalokivi- ja mineraalimessut. Ylämaan aloitteesta on saanut alkunsa maassamme myös jalokivisepän ammattikoulutus ja muuta kivialan koulutusta sekä jatko- ja täydennyskoulutusta.

 

Spektroliitin laatuluokitus

Luokka A+spek_7.jpg

Hiotun kiven väri on voimakas. Väriä on oltava koko kiven alueella. Vaaleanharmaita juovia, säröjä, halkeamia tai sulkeumia ei sallita. Hionnan laadun tulee olla erinomainen. Kivi tulee olla hiottu oikeassa suunnassa siten, että väri näkyy parhaiten lähes kohtisuoraan kiveä katsottaessa. Hiotun kiven muodon ja kiillon tulee olla moitteettomia. Kiillossa ei saa näkyä epätasaisuutta. Hiomajälkiä, himmeyttä tai naarmuja ei sallita.

  

Luokka Aspek_8.jpg

Hiotun kiven väri on voimakas. Väriä on oltava koko kiven alueella. Vähäiset vaalean- harmaat juovat tai vähäiset sulkeumat sallitaan. Pienessä kivessä vähäisenä virheenä voidaan pitää yksittäistä, vaikeasti havaittavaa vaaleanharmaata juovaa tai vaihtoehtoisesti yksittäistä, lähellä kiven reunaa sijaitsevaa pientä sulkeumaa. Suuressa kivessä yksittäinen sulkeuma voi sijaita myös lähellä keskustaa tai hieman suurempana kiven reunoilla. Hionnan laadun tulee olla erinomainen. Kivi tulee olla hiottu oikeasssa suunnassa siten, että väri näkyy parhaiten lähes kohtisuoraan kiveä katsottaessa. Vähäinen poikkeama oikeasta hiontasuunnasta sallitaan, jos kivi on muuten virheetön. Hiotun kiven muodon ja kiillon tulee olla moitteettomia. Kiillossa ei saa näkyä epätasaisuutta. Hiomajälkiä, himmeyttä tai naarmuja ei sallita.

 

Luokka Bspek_9.jpg

Hiotun kiven väri on voimakas. Väriä on oltava koko kiven alueella. Vaaleanharmaita juovia tai sulkeumia sallitaan vähäisessä määrin. Hiotun kiven muodossa ja kiillossa sallitaan ainoastaan vähäiset puutteet A-laatuun verrattuna, kuten vaikeasti löydettäviä hiomajälkiä tai himmeyttä lähellä istutusreunaa. Hionnan suunta  ei ole paras mahdol- linen. Väriä on kuitenkin oltava lähes koko kiven alueella.  . Vaaleanharmaita juovia tai sulkeumia sallitaan vähäisessä määrin. Hiotun kiven muodossa ja kiillossa sallitaan ainoastaan vähäiset puutteet A-laatuun verrattuna, kuten vaikeasti löydettäviä hiomajälkiä tai himmeyttä lähellä istutusreunaa. Hionnan suunta  ei ole paras mahdollinen. Väriä on kuitenkin oltava lähes koko kiven alueella. 

 

Luokka C

spek_10.jpg

Edellisiin luokkiin kuulumaton hiottu spektroliitti, jossa on jotain seuraavista virheistä: Kivessä on väriä vain osittain tai väri on heikkolaatuinen. Vaaleanharmaita juovia tai sulkeumia on runsaasti. Hiotun kiven muoto tai kiilto on enintään välttävä. Hionnan suunta ja samalla väri-ilmiön suunta on virheellinen.

 

lisätiedot:

eskohamalainen@gmail.com puheenjohtaja, jalokivimuseon ja jalokivikierroksen vastaava

Puh. 0400 391590